Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda fasola w sosie pomidorowym

Młoda fasola w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 705 Ocena: 14533

Dodano:

Odsłon: 381

Przepyszna i krótko się gotuje!

Składniki

  • Przerośnięta fasolka szparagowa 1kg
  • Cebula
  • czosnek 4 ząbki
  • 2 pomidory- lub sos pomidorowy- lub koncentrat 2 łychy
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • pieprz i chili
  • Sól
  • olej do smażenia
  • kostka bulionowa- ewentualnie
  • Bazylia pare liści lub suszona
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda fasola w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Dostałam przerośniętą fasolkę- miała już białawo zielone nasiona.
    Wyłuskałam je i zaczęłam gotować w wodzie.
    Na patelni podsmażyłam pokrojona w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodałam zgnieciony czosnek a gdy zacznie pachnieć dodałam sos z pomidorów- można dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier z wodą. Gotowałam sos 15 minut z zielem i liściem i chili.

  2. Po 30 minutach fasolka powinna być już miękka, odsączyłam ją i dodałam do niej sos pomidorowy z patelni.

    Pod koniec dodałam jeszcze pół kostki bulionowej i doprawiłam solą i pieprzem i drobno posiekanymi listkami bazylii.

    Przepyszne! Fasola jest pełnowartościowa - nie trzeba dodawać mięsa.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń