Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 14039

Młoda kapusta po węgiersku to doskonałe danie jednogarnkowe zamiast bigosu czy leczo. Podajemy na ciepło z pieczywem na obiad lub kolację.

Składniki

  • 1 młoda kapusta, 1 średnia cukinia, 1/5 szkl. wody, 3 łyżki oleju, sól, pieprz
  • 2 średnie papryki, 2 średnie marchwie, 2 średnie cebule, ząbek czosnku
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej, puszka krojonych pomidorów, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do zasmażki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki, 50 ml. wody.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta po węgiersku

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści pokroić na ćwiartki i poszatkować. Cukinię obrać i pokroić w kostkę 1-2 cm. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę i ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić, dodać kiełbasę i czosnek i dalej podsmażać przez kilka minut. Na koniec dodać marchew, cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę i smażyć do miękkości papryki. Zawartość patelni przełożyć do garnka, patelnię podlać wodą i chwilę podgrzać , po czym wlać do rondla. Dodać poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę bez przykrycia. Zagęścić zasmażką.

  2. Osobiście robię bez zasmażki, bardziej dietetyczne ale równie smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń