Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta po węgiersku to doskonałe danie jednogarnkowe zamiast bigosu czy leczo. Podajemy na ciepło z pieczywem na obiad lub kolację.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Kapustę obrać z wierzchnich liści pokroić na ćwiartki i poszatkować. Cukinię obrać i pokroić w kostkę 1-2 cm. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę i ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić, dodać kiełbasę i czosnek i dalej podsmażać przez kilka minut. Na koniec dodać marchew, cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę i smażyć do miękkości papryki. Zawartość patelni przełożyć do garnka, patelnię podlać wodą i chwilę podgrzać , po czym wlać do rondla. Dodać poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę bez przykrycia. Zagęścić zasmażką.
Osobiście robię bez zasmażki, bardziej dietetyczne ale równie smaczne.