Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z dodatkami

Przepis dnia 2016-08-25
Młoda kapusta z dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16760

Dodano:

Odsłon: 10251

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwałem "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostałem " sympatycznie" potraktowany przez trolla.

Składniki

  • młoda kapusta główka ok. 1 kg
  • karkówka 400g
  • cebula 150g (2 średnie)
  • słonina
  • młoda marchewka 4-5 szt
  • koperek pęczek
  • koncentrat pomidorowy 130g
  • 2 suszone pomidory
  • 1 duży pomidor
  • ziele angielskie 5
  • liść laurowy 3
  • słodka papryka
  • 1 łyżka octu winnego
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki.
    Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka.
    Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez 10 minut.
    Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Greg36 24 sierpnia 2016 Coś tu za dużo z tego pomidora: koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor ! Ale przepis brzmi nieźle :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń