Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwałem "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostałem " sympatycznie" potraktowany przez trolla.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 794
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3076
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 794
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3076
Składniki
Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki. Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka. Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.