Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24827

Dodano:

Odsłon: 16102

Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

  2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.

  3. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

  4. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

  5. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  6. Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się jako samodzielnie danie podawane ze świeżą bagetką lub jako dodatek do obiadu.

  7. Uwielbiam ją! Przypomina mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Ta jest w wersji wegetariańskiej, ale smak można dodatkowo podkreślić dodając do niej podsmażone kawałki kiełbasy.

    Obie wersje smakują wybornie! Po prostu trzeba je przygotować i korzystać z cudownego smaku młodej kapusty :D

    Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 16 maja 2016 Pyszne, taka kapustę z powodzeniem można jeść samodzielnie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 15 maja 2016 Patrząc na zdjęcie pachnie aż u mnie tą pyszną duszoną młodą kapustą z warzywami ☺ .....zjadłabym chętnie teraz chociaż małą miseczkę ☺ Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń