Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 34
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 34
Składniki
Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.
Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się jako samodzielnie danie podawane ze świeżą bagetką lub jako dodatek do obiadu.
Uwielbiam ją! Przypomina mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Ta jest w wersji wegetariańskiej, ale smak można dodatkowo podkreślić dodając do niej podsmażone kawałki kiełbasy. Obie wersje smakują wybornie! Po prostu trzeba je przygotować i korzystać z cudownego smaku młodej kapusty :D Życzę smacznego! :D