Do góry

Dania główne Przepis na:

Młode ziemniaki gotowane w dashi

Młode ziemniaki gotowane w dashi

Autor:

Przepisów i artykułów: 913 Ocena: 17290

Dodano:

Odsłon: 189

Kuchnia japońska. Bulion dashi, przyrządzony z wodorostów i suszonej ryby, nadaje specyficzny smak i zapach wielu japońskim daniom.

Składniki

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 1 mała obrana cebula
  • 15 ml oleju sezamowego
  • 45 ml sosu sojowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka granulowanego bulionu dashi
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Młode ziemniaki gotowane w dashi

Przygotowanie

  1. W szerokim naczyniu rozgrzałem olej. Włożyłem ziemniaki dokładnie wyszorowane i osuszone oraz cebulę, obsmażyłem na złoty kolor. Dodałem sos sojowy, wodę i dashi. Gotowałem 15 minut. Zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca Ciekawy pomysl, zawsze kojarzylam dashi tylko z miso Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń