Do góry

Dania główne Przepis na:

Młode ziemniaki z dwoma sosami

Młode ziemniaki z dwoma sosami

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 540

Dodano:

Odsłon: 1392

Podczas letnich dni (zwłaszcza kiedy jest upalnie) nikt nie ma ochoty "smażyć" się w kuchni robiąc obiad. Ja w takich przypadkach stawiam na proste, szybkie potrawy. Poniższy przepis taki jest. Uszykowanie go nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.

Składniki

  • 1kg młodych ziemniaków
  • po 1 pęczku koperku i szczypioru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • miód
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy (w razie potrzeby można dodać więcej)
  • Pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedzamy z wody, studzimy.
    Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub plastry. Przekładamy do miski.
    Szczypior i koperek drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.

  2. Szykujemy sosy:
    - sos 1: do oleju dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ocet. Mieszamy. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
    - sos 2: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Ziemniaki podajemy razem z obydwoma sosami - każdy sos w osobnym naczyniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń