Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja uproszczona, która smakuje mojej rodzinie. :)
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 169
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 28
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 93
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 98
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 169
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 28
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 93
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 98
Składniki
Mięso podsmażyć na oliwie, dodać posiekana cebulę, potem pomidory, przecier i przyprawy. Odparować, żeby farsz był dość gęsty.
Farsz układać w naczyniu do zapiekania na zmianę z makaronem (suchy). Im wiecej warstw, tym lepiej, wszystko zależy od posiadanego naczynia.
W garnuszku roztopić masło, dodac mąkę, najlepiej przesianą. Zasmażyć, ale nie rumienić! Powolutku, partiami dolewać do zasmażki zimne (koniecznie) mleko, tak by powstał średnio gęsty sos (mniej więcej jak ciasto naleśnikowe). Sos dosmaczyć odrobiną soli, cukru i startą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Sosem polać ostatnią warstwę makaronu. Obłożyć serem, zapiekać ok 20 minut. Smacznego!