Do góry

Dania główne Przepis na:

Moja Polsko - Włoska PIZZA

Moja Polsko - Włoska PIZZA

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 1736

Przepis przywieziony od znajomej z Włoch, ale wykonanie Polskie:)

Składniki

  • Ciasto; 2szklanki przesianej mąki
  • 2 jajka
  • 150-160 ml oleju
  • Pół łyzeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • Zaczyn; 3/4 szklanki letniego mleka
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • Łyżeczka mąki
  • Dodatki; 100g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych większych
  • 6 ogórków kiszonych większych
  • ulubione mięso< kawałki kurczaka, kiełbasa, kabanosy, parówki> co kto lubi
  • Kawałek ulubionego sera
  • Kilka pieczarek
  • sól, pieprz, oregano, przyprawa do pizzy oraz ostra lub słodka papryka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn; w garnuszku podgrzewamy mleko tak aby było letnie. Następnie dodajemy cukier, kruszymy drożdże i mieszamy. Na koniec posypujemy mąką. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, wbijamy dwa jajka, wlewamy olej, wyrośnięty zaczyn. Potem dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz majeranek. <dodatkowo dodałam szczyptę pieprzu> Wszystko mieszamy łyżką w jedną stronę. Ciasto ma być rzadkie.

  3. Dno formy o wymiarach 36x25 wykładamy papierem do pieczenia następnie dno jak i ścianki formy smarujemy dokładnie olejem. Przekładamy ciasto do formy i rozprowadzamy równomiernie łyżką.
    Ciasto odstawiamy na parę minut aby odpoczęło. Do koncentratu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Mieszanką smarujemy ciasto. Następnie układamy np. kiełbaskę pokrojoną w plasterki lekko wbijając ją w ciasto, potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Po cebulce przychodzi czas na ogórki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach - odciskamy nadmiar soku i rozkładamy na cebulce. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na masełku, ostudzone i odsączone rozłożyć na warstwie ogórków. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim pizze. Na wierzch możemy ułożyć dodatkowo pieczarki lub kiełbaskę <jeśli wam zostało> Wszystko posypujemy papryką, ziołami do pizzy oraz oregano. Pieczemy 30-40 minut w 175* bez termoobiegu. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno:) Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lipca 2014 na zdjęciu prezentuje się bardzo smacznie i pewnie taka jest!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń