Do góry

Dania główne Przepis na:

Morszczuk pieczony na warzywach

Morszczuk pieczony na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 114

Ryby to dostarczają cennych witamin i minerałów. Wiele osób przygotowuje je w piątek. Polecam pieczone na warzywach.

Składniki

  • Filet z morszczuka - 3 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Cebula czerwona - 1/2 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt
  • Przyprawa do ryb
  • Majonez - 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • Masło - 6 plasterków
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Morszczuk pieczony na warzywach

Przygotowanie

  1. Filety z morszczuka umyć, przekroić na połowę, doprawić przyprawą do ryb , pozostawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu.

  2. Brokuła rozebrać na różyczki, podgotować .Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.Cukinię zetrzeć na tarce .Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić w piórka.Paprykę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z musztardą.

  3. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą, rozłożyć marchewkę.

  4. Na niej cebule.

  5. Na cebuli ułożyć paprykę, na niej cukinię oraz brokuł . Warzywa doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.. Na przygotowane warzywa ułożyć porcje ryby, posmarować sosem musztardowo - majonezowym.

  6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić przygotowaną rybę na warzywach, przykryć folią, piec 25 minut. Zdjąć folię, na rybę ułożyć po plasterku masła, a warzywa skropić 3 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 15 min. na rumiano.

  7. Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń