Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakochałam się w tej potrawie będąc w Grecji .Postanowiłam wypróbować i wyszła przepyszna .
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9546
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20808
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9546
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20808
Składniki
1)Bakłażana kroimy w cienkie plasterki ,układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika ,na około 25 min w połowie obracając bakłażana ,na koniec można włączyć samego grilla na 5 min by się mocniej przypiekl. Cebule kroimy w kostkę,smażymy na woku bądź dużej patelni ,gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone ,mieszamy ,po około 5min dodajemy wino i przyprawy mieszamy ,czekamy aż wino odparuje ,dodajemy pomidory w puszce i przecier ,redukujemy wodę aż do momentu uzyskania gęstej masy .Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni ,aż będą miękkie ,Gdyby się rozwalały nic nie szkodzi . Szykujemy duże naczynie żaroodporne -ukladamy ziemniaki ,następnie połowę naszego sosu i bakłażan ponawiamy czynność .Bakłażan kończy nasza zapiekankę . Sos beszamelowy -w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu ,gdy się rozpuści , dodajemy mąkę ,łyżka po łyżce ,cały czas mieszając !mleko powinno być lekko ciepłe ...dodajemy mleko i wszystko energicznie mieszamy.polewamy Musake i posypujemy serem .Zapiekamy góra/dół w 190 stopniach około 30 min . Smacznego