Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakochałam się w tej potrawie będąc w Grecji .Postanowiłam wypróbować i wyszła przepyszna .
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36062
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9181
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36062
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9181
Składniki
1)Bakłażana kroimy w cienkie plasterki ,układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika ,na około 25 min w połowie obracając bakłażana ,na koniec można włączyć samego grilla na 5 min by się mocniej przypiekl. Cebule kroimy w kostkę,smażymy na woku bądź dużej patelni ,gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone ,mieszamy ,po około 5min dodajemy wino i przyprawy mieszamy ,czekamy aż wino odparuje ,dodajemy pomidory w puszce i przecier ,redukujemy wodę aż do momentu uzyskania gęstej masy .Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni ,aż będą miękkie ,Gdyby się rozwalały nic nie szkodzi . Szykujemy duże naczynie żaroodporne -ukladamy ziemniaki ,następnie połowę naszego sosu i bakłażan ponawiamy czynność .Bakłażan kończy nasza zapiekankę . Sos beszamelowy -w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu ,gdy się rozpuści , dodajemy mąkę ,łyżka po łyżce ,cały czas mieszając !mleko powinno być lekko ciepłe ...dodajemy mleko i wszystko energicznie mieszamy.polewamy Musake i posypujemy serem .Zapiekamy góra/dół w 190 stopniach około 30 min . Smacznego