Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron conchiglioni nadziewany pyszną mieszanką ricotty i szpinaku, zapiekany w sosie pomidorowym. Pyszne, kremowe, aromatyczne i łatwe do przygotowania.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 418
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 418
Składniki
Przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili, smażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory i bazylię, dusić na średnim ogniu przez około 6-8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Przygotować nadzienie. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć, z grubsza posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodać szpinak i dusić, aż lekko zwiędnie. Ricottę wymieszać z parmezanem, dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ostygnięte muszle nadziać farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć sos pomidorowy, a na nim przygotowany makaron. Całość posypać połową dodatkowego parmezanu. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Na koniec posypać pozostałym serem.