Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziana dynia Hokkaido z pomidorami i Mozzarella

Nadziana dynia Hokkaido z pomidorami i Mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3309

Dodano:

Odsłon: 1743

Dynia jest chyba niezbyt lubiana, zatem polecam ja w tym wydaniu. Bardzo smaczne, zdrowe i efektowne danie. kazdy ma swoja dynie prosto na stol.

Składniki

  • 1 dojrzala dynia Hokkaido (przepis dla dwoch osob)
  • 2 srednie pomidory, 1 mala cukinia
  • 1 piers z kurczaka + 2 cebule + 1 lyzka smalcu gesiego
  • chili 1/2 lyzeczki, papryka slodka wedzona 2 lyzeczki
  • Kucharek 1,5 lyzeczki, pieprz czarny 1/3 lyzeczki
  • maly koncentrat pomidorowy 70 g.
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nadziana dynia Hokkaido z pomidorami i Mozzarella

Przygotowanie

  1. Dynie myjemy, przekrawamy wzdluz na pol,
    wyjmujemy gniazda nasienne (zachecam do zjedzenia swiezych nasion, ktore maja prozdrowotne wlasciwosci).
    Miazsz wydrazamy duza lyzka ile sie da - dajemy do miski.
    pomidory obieramy ze skorki, kroimy, cukinie kroimy ze skorka,
    dokladamy do miski.
    W tym czasie nasze polowki dyni skropione oliwa wkladamy do piekarnika na 180° na 20 minut.

    Na patelnie na rozpuszczony smalec gesi dajemy pokrojona w kostke piers z kurczaka i drobno pokrojone cebule. Doprawiamy to Kucharkiem
    i podsmazamy. Nastepnie dorzucamy warzywa, ktore mamy przygotowane w misce, podlewamy odrobinka wody, mieszamy i smazymy pod przykryciem az sie wytraci sok a warzywa beda miekkie.
    Zdejmujemy pokrywe, doprawiamy papryka slodka, pieprzem i chili, dodajemy niecaly koncentraz pomidorowy i odparowujemy nadmiar sosu, ciagle mieszajac.

    Polowki dyni wyjmujemy z piekarnika, nadziewamy naszym farszem,
    na wierzch kladziemy kawalki Mozzarelli i zapiekamy doslownie tylko 5 minut ponownie w piekarniku.

  2. Iiiiii Gotoooweeee

    Zycze pysznego, kolorowego posilku na obiadek lub wczesna kolacje.

    Dynia na stol !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń