Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziana dynia Hokkaido z pomidorami i Mozzarella

Nadziana dynia Hokkaido z pomidorami i Mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3138

Dodano:

Odsłon: 1594

Dynia jest chyba niezbyt lubiana, zatem polecam ja w tym wydaniu. Bardzo smaczne, zdrowe i efektowne danie. kazdy ma swoja dynie prosto na stol.

Składniki

  • 1 dojrzala dynia Hokkaido (przepis dla dwoch osob)
  • 2 srednie pomidory, 1 mala cukinia
  • 1 piers z kurczaka + 2 cebule + 1 lyzka smalcu gesiego
  • chili 1/2 lyzeczki, papryka slodka wedzona 2 lyzeczki
  • Kucharek 1,5 lyzeczki, pieprz czarny 1/3 lyzeczki
  • maly koncentrat pomidorowy 70 g.
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynie myjemy, przekrawamy wzdluz na pol,
    wyjmujemy gniazda nasienne (zachecam do zjedzenia swiezych nasion, ktore maja prozdrowotne wlasciwosci).
    Miazsz wydrazamy duza lyzka ile sie da - dajemy do miski.
    pomidory obieramy ze skorki, kroimy, cukinie kroimy ze skorka,
    dokladamy do miski.
    W tym czasie nasze polowki dyni skropione oliwa wkladamy do piekarnika na 180° na 20 minut.

    Na patelnie na rozpuszczony smalec gesi dajemy pokrojona w kostke piers z kurczaka i drobno pokrojone cebule. Doprawiamy to Kucharkiem
    i podsmazamy. Nastepnie dorzucamy warzywa, ktore mamy przygotowane w misce, podlewamy odrobinka wody, mieszamy i smazymy pod przykryciem az sie wytraci sok a warzywa beda miekkie.
    Zdejmujemy pokrywe, doprawiamy papryka slodka, pieprzem i chili, dodajemy niecaly koncentraz pomidorowy i odparowujemy nadmiar sosu, ciagle mieszajac.

    Polowki dyni wyjmujemy z piekarnika, nadziewamy naszym farszem,
    na wierzch kladziemy kawalki Mozzarelli i zapiekamy doslownie tylko 5 minut ponownie w piekarniku.

  2. Iiiiii Gotoooweeee

    Zycze pysznego, kolorowego posilku na obiadek lub wczesna kolacje.

    Dynia na stol !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń