Nadziewana karkówka pieczona na kapuście kiszonej
Przepis dnia: 14-12-2024

Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciutkie doprawione ziołami i nadziane warzywami. Polecam na świąteczny obiad dla całej rodziny i nie tylko.
Nadziewana karkówka pieczona na kapuście kiszonej
Składniki
- karkówka w całości około 1,5 kg,
- kiszona kapusta 800 g. - 1 kg,
- papryka czerwona , żółta po 1/2 szt,
- cebula duża,
- boczek wędzony kilka plasterków,
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
- Marynata;
- oliwa 3 łyżki,
- majeranek 1 łyżka,
- ząbki czosnku 2 przeciśnięte przez praskę,
- czosnek granulowany 1 łyżeczka,
- przyprawa do karkówki 1 łyżka,
- sól morska i pieprz do smaku,
Składniki
- karkówka w całości około 1,5 kg,
- kiszona kapusta 800 g. - 1 kg,
- papryka czerwona , żółta po 1/2 szt,
- cebula duża,
- boczek wędzony kilka plasterków,
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
- Marynata;
- oliwa 3 łyżki,
- majeranek 1 łyżka,
- ząbki czosnku 2 przeciśnięte przez praskę,
- czosnek granulowany 1 łyżeczka,
- przyprawa do karkówki 1 łyżka,
- sól morska i pieprz do smaku,

Potrzebne przybory kuchenne
ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne, nóż, praska do czosnku, miseczka, miska, ścierka , folia aluminiowa,
Etapy przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Karkówkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacinamy nożem lecz nie do samego końca grubsze plastry. Mięso jak zewnątrz tak i w nacięciach nacieramy przygotowaną marynatą, wkładamy do miski zakrywamy, ścierką i odkładamy co najmniej na 3 godziny by mięso przeszło przyprawami, a najlepiej gdy macie więcej czasu na całą noc. Papryki po oczyszczeniu z gniazd nasiennych pokroić w paski, cebulę w pół plastry lub plastry. Karkówkę wyjąć i w nacięcia powkładać plastry boczku, pokrojone plastry papryki i cebuli oraz plastry ogórka kiszonego. Kapusta kiszona jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą, delikatnie odcisnąć i rozłozyć w żaroodpornym naczyniu, w środek włożyć przygotowaną karkówkę. naczynie zakryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni. około 1,5 - 2 godzin ( najlepiej do miękkosci mięsa ). W razie konieczności pod koniec pieczenia ok. 10 -15 minut. folę ściągnąć by mięsko z góry się ładnie przyrumieniło. Podawać do drugiego dania. Smacznego

Porcja gotowej karkówki w przekroju.

Karkówka po upieczeniu gotowa do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (32)


Komentarze do przepisu (16)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17944

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 140

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2534

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 425
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17944

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 140

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2534

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 425



Składniki
- karkówka w całości około 1,5 kg,
- kiszona kapusta 800 g. - 1 kg,
- papryka czerwona , żółta po 1/2 szt,
- cebula duża,
- boczek wędzony kilka plasterków,
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
- Marynata;
- oliwa 3 łyżki,
- majeranek 1 łyżka,
- ząbki czosnku 2 przeciśnięte przez praskę,
- czosnek granulowany 1 łyżeczka,
- przyprawa do karkówki 1 łyżka,
- sól morska i pieprz do smaku,
Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Karkówkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacinamy nożem lecz nie do samego końca grubsze plastry. Mięso jak zewnątrz tak i w nacięciach nacieramy przygotowaną marynatą, wkładamy do miski zakrywamy, ścierką i odkładamy co najmniej na 3 godziny by mięso przeszło przyprawami, a najlepiej gdy macie więcej czasu na całą noc. Papryki po oczyszczeniu z gniazd nasiennych pokroić w paski, cebulę w pół plastry lub plastry. Karkówkę wyjąć i w nacięcia powkładać plastry boczku, pokrojone plastry papryki i cebuli oraz plastry ogórka kiszonego. Kapusta kiszona jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą, delikatnie odcisnąć i rozłozyć w żaroodpornym naczyniu, w środek włożyć przygotowaną karkówkę. naczynie zakryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni. około 1,5 - 2 godzin ( najlepiej do miękkosci mięsa ). W razie konieczności pod koniec pieczenia ok. 10 -15 minut. folę ściągnąć by mięsko z góry się ładnie przyrumieniło. Podawać do drugiego dania. Smacznego
Porcja gotowej karkówki w przekroju.
Karkówka po upieczeniu gotowa do podania.
Gratuluje przepisu dnia!
Gratuluję przepisu dnia
Wygląda fenomenalnie!!!! :)
Gratulacje :) już widzę taką fototapetę w kuchni :) nie obyłoby się bez lizania :)
Bożenko, gratuluję przepisu dnia! Karkówka na prawdę jest wypasiona:)