Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana kieszonka z kurczaka

Nadziewana kieszonka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2192

Dodano:

Odsłon: 2176

W tym daniu połączyłam wszystkie moje ulubione składniki. Potrawę możemy podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami, lub po prostu z ulubioną surówką :)

Składniki

  • Filet z kurczaka - 2 szt. (pojedyncze, nieduże)
  • Boczek wędzony surowy - 2 bardzo cienkie plasterki
  • Mozzarella - 1/2 kulki
  • Suszone pomidory - w oleju - 3 szt.
  • Bazylia - świeża - kilka posiekanych listków
  • Sól - do smaku
  • Pieprz kolorowy - świeżo zmielony - do smaku
  • Ostra papryka - szczypta
  • Kurkuma - do smaku
  • Mąka - do panierowania
  • Jajka - do panierowania
  • Bułka tarta - do panierowania
  • Olej - do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie rozbijamy dość cienko przez folię spożywczą. Dzięki temu mięso ładnie się rozbije a nie porwie. Każdy kawałek oprószamy przyprawami - solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Na każdym kawałku układamy cienkie plasterki boczku (zbyt długie składamy na pół). Mozzarellę i pomidory (odsączone z oliwy) kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną bazylią i układamy na boczku. Następnie składamy mięso w kopertę - zakładając wszystkie boki do środka tak, by farsz był dobrze schowany. Każdą kopertę panierujemy dwa razy - najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej, a następnie jeszcze raz w mące, jajku i bułce tartej. Dzięki temu koperta nam się nie rozłoży i farsz będzie dobrze trzymał się w środku. Smażymy na gorącym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń