Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane kotlety ziemniaczane

Przepis dnia 2021-03-11
Nadziewane kotlety ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 866 Ocena: 17895

Dodano:

Odsłon: 3160

Rumiane i chrupiące kotlety z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na obiad lub kolację. Nadzienie to gotowana szynka lub kiełbasa z cebulką.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 1,3 kg
  • 1 duże jajko
  • mąka ok. 6 łyżek
  • natka pietruszki 3 -4 łyżki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ew. chili
  • bułka tarta do panierowania
  • Nadzienie : 4 pieczarki
  • 2 kiełbasy lub grube plastry gotowanej szynki ( ok. 40 dkg )
  • 2 cebule
  • majeranek i tymianek
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewane kotlety ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w ćwierć plasterki, pieczarki i cebulę w kostkę, wszystko podsmażyć, doprawić a potem osączyć z tłuszczu.
    Przestudzić.
    Jeśli użyjemy szynki to pokrojoną w kosteczkę dodajemy pod koniec smażenia.
    Ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę. Później dodajemy mąkę jajko, posiekaną natkę i przyprawy. Czosnek rozetrzeć z solą i dopiero dodać.

    Porcje masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone kotlety.

  2. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Podajemy okraszone resztą nadzienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń