Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane mielone to przestrzeń dla kulinarnej wyobraźni. Dobrej jakości mięso możesz wypełnić niemal dowolnym farszem – warzywnym, grzybowym, serowym. Przepis na mielone jest zawsze taki sam. Przygotuj ulubiony farsz lub skorzystaj z poniższej propozycji.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2467
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 190
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 79
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6383
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 301
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2467
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 190
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 79
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6383
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 301
Składniki
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Bułkę (np. kajzerkę) zanurz na kilka minut w mleku.
Umieść w misce mięso mielone. Wbij jajko, dołóż cebulę i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Zawartość miski wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz i posiekaj drobno czosnek. Umyj i pokrój w niewielką kostkę słodką paprykę (usuń nasiona). Jeśli jesteś amatorem wyrazistych smaków, tak samo postąp z papryczką chili. Podsmaż wymienione składniki na niewielkiej ilości oleju. Zetrzyj na tarce ser żółty. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj ser i szczypiorek z podsmażonymi warzywami.
Uformuj z mięsa kulki wielkości średniego pomidora. W każdej wydrąż dołek i nałóż do niego łyżkę farszu. Formując kotlety, szczelnie zaklej farsz mięsem. Obtocz kotlety w bułce tartej i obsmaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Nadziewane mielone podawaj gorące. Smakują wyśmienicie z ziemniakami i surówką. Możesz też przygotować do nich sos czosnkowy.