Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-04-2017
W ramach oderwania się od świątecznych przygotowań w kuchni zapraszam na nowy kolorowy wpis – Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku! Cieszą ferią barw i zachwycają smakiem.
Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klima...
Odsłon: 50378
Z Meksykiem pewnie niewiele ma wspólnego, ale w jego środku znajduje się nadz...
Odsłon: 2609
Cukinia po meksykańsku to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego letniego i jak...
Odsłon: 31903
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 65
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 144
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 170
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 128
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 91
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 65
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 144
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 170
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 128
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 91
Składniki
Mix przypraw TACO: Zmieszaj: – 1 łyżeczkę ostrej papryki – 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli – 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili – 1/4 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki – 1.5 łyżeczki kminku – 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)
Ziemniaki myjemy i osuszamy, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godz. w temperaturze 200 C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto mięso mielone. Zbędny tłuszcz, który się wytopi z mięsa odlewamy. Mięso doprawiamy odrobiną pieprzu i przyprawą Taco. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie doajemy pomidor,, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i zieloną cebulkę. Dusimy jeszcze przez chwilę.
W miseczce przygotowujemy guacamole: awokado ucieramy na miazgę, dodajemy sok z limonki, kolendrę i drobno pokrojone kawałeczki ostrej papryki. Dorpawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki po lekkim przestudzeniu usuwamy z folii. W każdej sztuce wydrążamy łyżką spory otwór. Nakładamy porcję mięsa, dekorujemy startym żółtym serem, odrobiną guacamole, szczypiorkiem, i gęstą śmietaną. Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku mogą być propozycją na obiad lub jako przekąska na kolację. Gotowe!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Królik w sosie winno chrzanowym
Dania główne
Haggis - nadziewany żołądek
Dania główne
Risotto z kalarepą
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Królik w sosie winno chrzanowym
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 91
Haggis - nadziewany żołądek
Haggis to tradycyjny szkocki przysmak w smaku przypominający polską kaszankę....
Odsłon: 68