Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku

Przepis dnia 2017-04-26
Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 946

Dodano:

Odsłon: 4061

W ramach oderwania się od świątecznych przygotowań w kuchni zapraszam na nowy kolorowy wpis – Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku! Cieszą ferią barw i zachwycają smakiem.

Składniki

  • ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • pół szklanki czarnej lub czerwonej fasoli
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka miksu przypraw TACO
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • zielona cebula i szczypiorek
  • żółty tarty ser do posypania i kwaśna śmietana do podania
  • oliwa lub olej do smażenia
  • Guacamole ( 1 awokado, sól, pieprz, odrobina kolendry, sok z limonki, kawałeczki pikantnej papryki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mix przypraw TACO:

    Zmieszaj:

    – 1 łyżeczkę ostrej papryki
    – 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli
    – 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili
    – 1/4 łyżeczki oregano
    – 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
    – 1.5 łyżeczki kminku
    – 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)

  2. Ziemniaki myjemy i osuszamy, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godz. w temperaturze 200 C.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto mięso mielone. Zbędny tłuszcz, który się wytopi z mięsa odlewamy. Mięso doprawiamy odrobiną pieprzu i przyprawą Taco. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie doajemy pomidor,, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i zieloną cebulkę. Dusimy jeszcze przez chwilę.

  4. W miseczce przygotowujemy guacamole: awokado ucieramy na miazgę, dodajemy sok z limonki, kolendrę i drobno pokrojone kawałeczki ostrej papryki. Dorpawiamy solą i pieprzem.

  5. Ziemniaki po lekkim przestudzeniu usuwamy z folii. W każdej sztuce wydrążamy łyżką spory otwór. Nakładamy porcję mięsa, dekorujemy startym żółtym serem, odrobiną guacamole, szczypiorkiem, i gęstą śmietaną. Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku mogą być propozycją na obiad lub jako przekąska na kolację.

    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń