Dania główne Przepis na:
Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 946
Dodano: 14.04.2017
Odsłon: 4061
Składniki
- ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- pół szklanki czarnej lub czerwonej fasoli
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- 200 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka miksu przypraw TACO
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- zielona cebula i szczypiorek
- żółty tarty ser do posypania i kwaśna śmietana do podania
- oliwa lub olej do smażenia
- Guacamole ( 1 awokado, sól, pieprz, odrobina kolendry, sok z limonki, kawałeczki pikantnej papryki)
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mix przypraw TACO:
Zmieszaj:
– 1 łyżeczkę ostrej papryki
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli
– 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili
– 1/4 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
– 1.5 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli) -
Ziemniaki myjemy i osuszamy, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godz. w temperaturze 200 C.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto mięso mielone. Zbędny tłuszcz, który się wytopi z mięsa odlewamy. Mięso doprawiamy odrobiną pieprzu i przyprawą Taco. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie doajemy pomidor,, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i zieloną cebulkę. Dusimy jeszcze przez chwilę.
-
W miseczce przygotowujemy guacamole: awokado ucieramy na miazgę, dodajemy sok z limonki, kolendrę i drobno pokrojone kawałeczki ostrej papryki. Dorpawiamy solą i pieprzem.
-
Ziemniaki po lekkim przestudzeniu usuwamy z folii. W każdej sztuce wydrążamy łyżką spory otwór. Nakładamy porcję mięsa, dekorujemy startym żółtym serem, odrobiną guacamole, szczypiorkiem, i gęstą śmietaną. Nadziewane ziemniaczki po meksykańsku mogą być propozycją na obiad lub jako przekąska na kolację.
Gotowe!
Komentarze do przepisu (0)