Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak, a wlasciwie pularda, nadziewana cebula, cytryna pietruszka i rozmarynem, co nadaje jej szczególnego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, co sprawia, ze skórka jest wyjatkowo chrupiaca.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40604
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 980
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 245
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3311
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40604
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 980
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 245
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3311
Składniki
Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia, aby nadac miesu szczególnego aromatu. Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedni ksztalt. Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min. Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.