Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak, a wlasciwie pularda, nadziewana cebula, cytryna pietruszka i rozmarynem, co nadaje jej szczególnego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, co sprawia, ze skórka jest wyjatkowo chrupiaca.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3288
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1341
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2092
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3288
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1341
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2092
Składniki
Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia, aby nadac miesu szczególnego aromatu. Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedni ksztalt. Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min. Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.