Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak, a wlasciwie pularda, nadziewana cebula, cytryna pietruszka i rozmarynem, co nadaje jej szczególnego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, co sprawia, ze skórka jest wyjatkowo chrupiaca.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia, aby nadac miesu szczególnego aromatu. Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedni ksztalt. Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min. Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.