Do góry

Dania główne Przepis na:

Najbardziej chrupiący i soczysty kurczak

Najbardziej chrupiący i soczysty kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 1153

Pieczony kurczak, a wlasciwie pularda, nadziewana cebula, cytryna pietruszka i rozmarynem, co nadaje jej szczególnego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, co sprawia, ze skórka jest wyjatkowo chrupiaca.

Składniki

  • 1 poularda ok. 1,5 kg
  • kilka małych cebul
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia, aby nadac miesu szczególnego aromatu.
    Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedni ksztalt.
    Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.

  2. W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia.
    Piec w temp. 160° C ok. 55 min.
    Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń