Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 127
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 127
Składniki
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy 2 łyżki mąki. Tak wymieszany zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
.Pozostałą część mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy. Po chwili będziemy musieli wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy w trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce .
W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy. Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
Na wysypaną mąką stolnicę/blat przekładamy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mąką i wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm. Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250 ° C przez 12 minut
Pizza jest gotowa wystarczy pokroić i :)…….