Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsza pizza domowa Przepis na idealne ciasto/

Najlepsza pizza domowa Przepis na idealne ciasto/

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 1142

Pyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTO:
  • 770 g mąki
  • 25 świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • SKŁADNIKI SOSY:
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól ,pieprz
  • SKŁADNIKI PIZZY:
  • 250 g sera tartego mozzarella (1 pizza)
  • salami
  • kabanosy
  • czerwona cebula
  • ser feta
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Najlepsza pizza domowa Przepis na idealne ciasto/

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy 2 łyżki mąki. Tak wymieszany zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

  2. .Pozostałą część mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy. Po chwili będziemy musieli wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy w trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce .

  3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy.

    Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

  4. Na wysypaną mąką stolnicę/blat przekładamy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mąką i wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm.

    Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki.

  5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250 ° C przez 12 minut

  6. Pizza jest gotowa wystarczy pokroić i :)…….

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń