Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski obiad to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni. Aromatyczne rolady wołowe, delikatna modra (czerwona) kapusta i niezastąpione kluski z dziurką to danie, które gości na stołach w śląskich domach, zwłaszcza w niedzielę i podczas rodzinnych uroczystości. W moim przepisie zamiast wołowiny wykorzystałam schab wieprzowy, żeby było szybciej :-)
rondel, blender, duży garnek
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 73
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 366
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 149
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 73
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 366
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 149
Składniki
Przygotowanie rolad: Mięso pokrój na ok. 1 cm plastry i mocno rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy oprósz solą i pieprzem z obu stron i wetrzyj przyprawy dłonią. Teraz każdy plaster mięsa posmaruj z jednej strony musztardą. Boczek wędzony, kiełbasę , cebulę i ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę. Nakładaj porcjami na każdy kawałek mięsa i zawiń w roladę. Teraz rolady obwiń nitką lub zepnij wykałaczką do rolad. W rondlu rozgrzej trochę oleju z kawałeczkiem masła. Smaż rolady na złoty kolor z obu stron. Cebulę obierz, pokrój na 4 części, a czosnek na połówki i włóż do rondla. Następnie dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Wlej zimną wodę, przykryj pokrywą i duś do miękkości ok. 40-45 minut. Po tym czasie rolady wyjmij z rondla, wyjmij również ziele angielskie i liście laurowe, a sos zblenduj i przelej do małego rondelka. Sos zagotuj i zagęść wodą (ok. 100 ml) z dodatkiem 1-2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie kapusty: Kapustę poszatkuj na mandolinie do warzyw, następnie przełóż do większego garnka, zalej zimną wodą, dodaj 1-2 łyżki soli, wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości ok. 15-20 minut i odcedź wodę. Do kapusty dodaj ocet jabłkowy lub cytrynę do smaku. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę i przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodaj drobno pokrojone cebule, wymieszaj i jeszcze chwilę smaż. Zawartość patelni przełóż do kapusty. Dokładnie wymieszaj. Gdyby było za mało tłuszczu, to dodaj jeszcze trochę masła. Dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Przygotowanie klusek. Dowolną ilość ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości. Następnie przecedź wodę i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij do miski przez praskę. Zostaw do wystudzenia. Teraz ziemniaki ugnieć w misce łyżką do równego poziomu, podziel na 4 części, jedną z części wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ja do klusek nie dodaję jajek, ale jeśli wolisz, to daj 1 jajko lub samo żółtko. Ciasto na kluski dokładnie wyrób dłonią i formuj kluski jednakowej wielkości, palcem zrób dziurkę. Kluski gotuj w dużym garnku. Do garnka wlej gorącą wodę, dodaj sól, wymieszaj i wkładaj kluski po kolei. Gotuj ok. 1-2 minut od wypłynięcia i przełóż na talerze.
Wszystkie składniki na obiad mamy gotowe, wystarczy teraz je podać na talerzach i rozkoszować się tym pysznym smakiem. Smacznego!