Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki caprese

Naleśniki caprese

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 1580

Bardzo lubię naleśniki, i bardzo lubię sałatkę caprese. Poniżej połączenie tych dwóch samokołyków.

Składniki

  • Naleśniki: 50g masła
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka (M)
  • 300ml mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • Nadzienie: 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 60g orzeszków piniowych
  • 50g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 500g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 kulki mozzarelli (po 125g)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z solą, jajkami i mlekiem, dodać płynne masło. Na patelni rozgrzać masło klarowne i usmażyć 8 naleśników. Po usmażeniu przykryć, żeby nie wystygły.

  2. Listki bazylli poodrywać od gałązek. Czosnek obrać. Zmiksować razem z orzeszkami i oliwą na puree. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  3. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Cebulę podsmażyć na dużej patelni na łyżce oleju, dodać pomidorki i całość dusić przez chwilę. Przyprawić miodem, octem, solą i pieprzem. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę.

  4. Prostokątną formę żaroodporną natłuścić. Naleśniki wypełnić pomidorkami, mozzarellą i 1-2 łyżeczkami pesto. Zwinąć w trójkąt i ułożyć w formie. Posypać pozostałą mozzarellą. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń