Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki gyros to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jego dużą zaletą jest możliwość niemal dowolnego modyfikowania składników – kukurydzę możesz zamienić na pomidora, a cebulkę na szczypiorek czy natkę pietruszki.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 562
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 16
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 562
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 16
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajka w mleku.
Dodaj mąkę, sól i cukier. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj olej i ponownie wymieszaj, a następnie wlewaj powoli wodę, kontrolując gęstość naleśników.
Smaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni, na złoto z obu stron. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Dodaj wszystkie przyprawy w proszku: sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką, kolendrę, majeranek, chili, rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Usmaż mięso na patelni do zrumienienia i przenieś je do miski.
Do kurczaka dodaj drobno pokrojoną paprykę, cebulkę, kukurydzę i starty na tarce ser. Wymieszaj.
W miseczce wymieszaj majonez z keczupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos dodaj do warzyw i mięsa. Ponownie wymieszaj całość.
Złóż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj po 2-3 łyżki farszu. Zwiń je w rulon, podwijając końce w trakcie rolowania.
Gotowe naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posyp je tartym serem.
Naleśniki gyros wstaw do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20-25 minut, do ładnego zrumienienia sera. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.