Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu naleśniki można jeść codziennie. Teraz zaczyna się czas, kiedy można wymyślać różne owocowe nadzienia. A że dzieci uwielbiają z serem, to też właśnie je zrobiłam urozmaicając je jeszcze dodatkiem jagód. Kupiłam duże, słodkie borówki amerykańskie. Do każdego naleśnika do środka dorzuciłam kilka borówek na ser, a resztę użyłam do posypania gotowych naleśników. Dodatkowo polałam je sosem śmietanowo- budyniowym. Palce lizać. Same placki naleśnikowe upiekłam z dużym dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo smaczne.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Składniki
Z ww składników robimy ciasto i smażymy9-10 placków naleśnikowych
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka i cukier i dokładnie mieszamy i nieco ucieramy łyżką, aby masa była w miarę jednolita
Jagody myjemy, odsączamy z wody
Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło
Na każdy placek naleśnikowy nakładamy masę serową, rozprowadzamy za pomocą łyżki lub łopatki, tak aby pozostał od brzegu ok 1 cm wolny, posypujemy małą garstką jagód i zwijamy w rulonik lub składamy w trójkąt. Kładziemy na patelni
Patelnię przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu ok 15 minut
W czasie gdy smażą się naleśniki w rondelku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę razem z cukrem
Budyń łączymy z zimnym mlekiem i mieszamy, a następnie dodajemy do śmietany
Energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką ) zagotowujemy, po czym gotujemy całość ok 30 sekund cały czas mieszając. Jeśli sos zrobi się za gęsty dolewamy jeszcze tyle mleka, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję sosu. Energicznie mieszany będzie miał gładką i jednolitą konsystencję
Naleśników smażonych pod przykryciem nie musimy odwracać
Usmażone naleśniki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy jagodami