Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki można jeść w nieograniczonych ilościach i w każdej postaci. Te słodkie można zaserwować na deser, z kolei te z wytrawnym farszem – świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Te meksykańskie naleśniki wychodzą bardzo pożywne i aromatyczne. Możesz podać je samodzielnie, polane sosem pomidorowym lub koperkowym, a także sałatką ze świeżych warzyw. Przygotowanie farszu do tych naleśników jest nieco nietypowe, ale jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jeśli nie jesteś fanem wołowiny, możesz sięgnąć po wieprzowinę lub drób.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 419
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 767
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 373
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 419
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 767
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 373
Składniki
Wołowinę umyj i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż mięso na łyżce oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Kawałki wołowiny szybko się zrumienią, a soczystość zostanie zamknięta w środku. Następnie przełóż mięso do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (nóż powinien gładko wchodzić w mięso). Gotową wołowinę odstaw do przestudzenia. Nie wylewaj wywaru.
W misce rozbij jajka, dolej mleko, dosyp sól i miksuj, stopniowo dodając mąkę. Ciasto powinno wyjść jednolite, bez grudek. Gotowe ciasto odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie dolej do ciasta olej, wymieszaj i smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Dodawanie tłuszczu na patelnię już nie będzie konieczne. Usmaż wszystkie naleśniki na złoty kolor i odłóż je na talerz.
Ugotowane i ostudzone mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (tak jak na farsz na pierogi). Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dosyp mielone papryki i kmin rzymski, mieszając, podsmażaj ok. 1 min., po czym dodaj masło oraz mąkę i przesmaż. Następnie dodaj pozbawioną nasion i błonek, pokrojoną w drobne paski paprykę oraz zmielone mięso. Wlej na patelnię kilka łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso i wymieszaj do połączenia smaków. Dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien mieć zwartą, lecz niezbyt wodnistą konsystencję.
Możesz przystąpić do rolowania naleśników. Na brzeg każdego naleśnika ułóż porcję farszu, następnie złóż do środka brzegi i zroluj naleśnik (jak krokiety). Naleśniki podawaj od razu, gdy farsz jest jeszcze gorący lub włóż je na chwilę do piekarnika, by nabrały lekkiej chrupkości. Meksykańskie naleśniki podawaj z ulubionym sosem.