Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki miodowe na niedzielne śniadanie to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Niby wyglądają jak zwykle placki, ale w smaku są tak niesamowicie pyszne, że każdy będzie cię pytał o przepis na nie. Są też znacznie zdrowsze – nie zawierają cukru, a naturalnym słodzikiem jest miód. Są niezwykle puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Nie pękają i idealnie nadają się do faszerowania ulubionymi dodatkami, ale nie jest to konieczne. Mogą stanowić szybką przekąskę do wzięcia w rękę i udania się w podróż, do pracy czy szkoły.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Jajka utrzyj z miodem. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj do połączenia.
Następnie dołóż mąkę i sodę, ponownie wymieszaj, a na końcu wlej olej. Intensywnie wymieszaj masę trzepaczką lub mikserem, aż wszystkie grudki znikną i powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Masę odstaw na 30 minut, a następnie krótko ją przemieszaj łyżką.
Rozgrzej suchą patelnię lub ewentualnie posmarowaną niewielką ilością oleju. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadź je na całym dnie.
Smaż naleśniki przez ok. minutę z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Gotowe odkładaj na talerz i podawaj na ciepło – w postaci kopert, zrolowanej czy całkowicie rozłożonej. Naleśniki miodowe serwuj z dodatkiem dżemu, twarogu, czekolady czy bitej śmietany.
Danie przechowuj pod przykryciem w lodówce.