Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni, jednym z moich ulubionych dań z truskawkami są naleśniki na maślance z kremem pomarańczowym i oczywiście flambirowanymi truskawkami z odrobiną zielonego pieprzu. Do flambirowania użyłam pastis, ale mozna oczywiscie wybrac inny rodzaj alkoholu.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5206
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2270
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5206
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2270
Składniki
Ubic bialka z 2 jajek z odrobiną cukru na sztywna piane. Umiescic zóltka i pozostale jajka w misce i dobrze wymieszac z maka, maslanks, cukrem i wanilia. Delikatnie wmieszac ubite bialka, a nastepnie odstawic ciasto na 20 minut. Na malej patelni rozgrzac maslo klarowane i smazyc male, grube nalesniki na zloty kolor.
W miedzyczasie umyc i pokroic truskawki na pól i wlozyc do miski, poslodzic i odstawic na 20 minut. Lekko posiekac zielony pieprz i dodac do truskawek. Na patelni rozgrzac troche masla klarowanego. Umiescic truskawki na patelni i podsmazyc Wlac pastis, podpalic i krótko flambirowac nastepniewlozyc truskawki z powrotem do miski aby nabraly aromatu.
Wlac smietane do miski i mieszac, az bedzie gladka. Umyc i osuszyc pomarancze. Zetrzec skórke i wycisnacj sok i dodac do smietany, oslodzic syropem klonowym lub cukrem i doprawic odrobina oliwy z oliwek. Liscie miety pokroic na kawalki i dodac do smietany.
Ulozyc 2 lub 3 nalesniki na talerzu i podac z truskawkami i smietana.