Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na słodko to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci. Najmłodsi wręcz uwielbiają ten słodki, śmietankowy farsz zamknięty w puszystych i miękkich naleśnikach. Dodatek rodzynek ciekawie przełamuje twarogową konsystencję. Danie wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możesz przygotować je także z wyprzedzeniem.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 43
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 31
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208972
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 43
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 31
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208972
Składniki
Przygotuj naleśniki. Jajka rozbełtaj z mlekiem w dużej misce. Dodawaj powoli mąkę, sól i sodę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Wlej wodę i dobrze wymieszaj. Na patelni rozpuść odrobinę masła i rozprowadź je na całej powierzchni za pomocą papierowych ręczników. Nakładaj po chochelce masy i rozprowadź ją na cienki placek. Smaż naleśniki z obu stron na złoto. Gotowe odkładaj warstwowo na bok.
Przygotuj nadzienie. Rodzynki namocz w wodzie przez ok. 60 minut. Po tym czasie dobrze je odciśnij. W misce wymieszaj twaróg i śmietankę. Dodaj cukier i rodzynki. Wymieszaj.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku rozprowadź po łyżce farszu. Zwiń je w rulony lub krokiety i ułóż je warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posmaruj 1-2 łyżkami śmietanki. Wstaw naleśniki na słodko do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło, z dodatkiem cukru pudru lub miodu.