Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na słodko to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci. Najmłodsi wręcz uwielbiają ten słodki, śmietankowy farsz zamknięty w puszystych i miękkich naleśnikach. Dodatek rodzynek ciekawie przełamuje twarogową konsystencję. Danie wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możesz przygotować je także z wyprzedzeniem.
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 56
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 396
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 151
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 56
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 396
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 151
Składniki
Przygotuj naleśniki. Jajka rozbełtaj z mlekiem w dużej misce. Dodawaj powoli mąkę, sól i sodę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Wlej wodę i dobrze wymieszaj. Na patelni rozpuść odrobinę masła i rozprowadź je na całej powierzchni za pomocą papierowych ręczników. Nakładaj po chochelce masy i rozprowadź ją na cienki placek. Smaż naleśniki z obu stron na złoto. Gotowe odkładaj warstwowo na bok.
Przygotuj nadzienie. Rodzynki namocz w wodzie przez ok. 60 minut. Po tym czasie dobrze je odciśnij. W misce wymieszaj twaróg i śmietankę. Dodaj cukier i rodzynki. Wymieszaj.
Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku rozprowadź po łyżce farszu. Zwiń je w rulony lub krokiety i ułóż je warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posmaruj 1-2 łyżkami śmietanki. Wstaw naleśniki na słodko do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło, z dodatkiem cukru pudru lub miodu.