Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1095

Moja wersja naleśników po meksykańsku. Szybko się je robi i wychodzi ich z tej porcji bardzo dużo. Smakują wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża łyżka przyprawy do zup
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • Ponadto:
  • olej do smażenia naleśników
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlej wodę, dodaj jajka, sól, olej i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymiksuj, tak aby powstało ciasto bez grudek. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju, przy użyciu chochelki nalej ciasto tak aby pokryło jej całą powierzchnię cienką warstwą. Smaż z obu stron na złoty kolor. I tak po kolei smaż naleśniki, aż do wyczerpania ciasta.

  2. Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaj ziele angielskie, liść laurowy , tymianek i podlej wodą tak aby przykryła mięso. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Do podduszonego mięsa dodaj: pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowane w plasterki pieczarki i oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą),odcedzony groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do zup. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut . Dopraw pieprzem i solą.

  3. Na placek naleśnikowy nałóż farsz mięsno-warzywny. Zwiń placek naleśnikowy z farszem tak aby postał rulon. I tak po kolei aż do wyczerpania składników. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń