Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością każdy z was zna przepis na pierogi ruskie. Ale czy pomyśleliście o tym, że ich farsz można wykorzystać, aby przygotować naleśniki ruskie? Oto doskonała propozycja na codzienny obiad, która z pewnością będzie często gościć na waszym stole. Do przygotowania farszu użyj dobrej jakości twarogu, nie zapomnij, aby przyprawić go sowicie solą oraz pieprzem. Jeśli masz ochotę, dodaj tak jak my odrobinę boczku.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4138
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34253
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4138
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34253
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Składniki
Przygotowując ciasto na naleśniki najpierw wymieszaj dokładnie jajko z mąką oraz szczyptą soli, by było gładkie, bez grudek. Następnie stopniowo do ciasta dodawaj mleko oraz wodę, nieustannie mieszając całą mieszankę. Gdy ciasto uzyska odpowiednią i jednolitą konsystencję, która będzie przypominać śmietanę, dodaj masło. Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na około 30 minut, by ,,odpoczęło”. Gdy ustalony czas minie, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, około 1 minuty z każdej strony. Grubość naleśników zależy od indywidualnych preferencji.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, przygotuj farsz. W tym celu pokrój boczek w drobną kostkę i przysmaż ją na rozgrzanej patelni. Ściągnij z patelni boczek i wrzuć na nią pokrojoną cebulkę. Smaż do momentu, aż stanie się szklista. Ziemniaki po ugotowaniu rozgnieć na miazgę i ostudź. Możesz także użyć ziemniaków z poprzedniego dania, które zostały. Do miski wrzuć twaróg i go również rozgnieć na miazgę. Dodaj ziemniaki oraz zeszkloną uprzednio cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj ręcznie, łącząc wszystkie składniki w jednolitą masę.
Każdego naleśnika smaruj nadzieniem i składaj jak krokiety. Każdego zawiniętego naleśnika dodatkowo podsmaż na tłuszczu. Danie możesz podawać z różnymi sosami, np. grzybowym czy pieczarkowym.