Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z brokułami to ciekawa propozycja dania, które z pewnością zmieni złe nastawienie każdego do tego bardzo niedocenianego warzywa. Brokuł świetnie komponuje się z topionym serem, śmietaną, masłem – i to właśnie te wszystkie atuty zostały wykorzystane w tym przepisie.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Składniki
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zmiksuj na gładką masę. Odstaw ją na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju i rozprowadź tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Nalewaj po ½-1 chochli ciasta naleśnikowego, w zależności od wielkości patelni. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj je na talerz do wystudzenia.
Przygotuj farsz. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Sparz je pod wrzącą wodą, odcedź i ostudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż do zeszklenia. W osobnym rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, tworząc zasmażkę. Pozwól jej się chwilę podsmażyć. Następnie wlej mleko i cały czas energicznie mieszaj sos, najlepiej trzepaczką, do momentu zagotowania. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego zahartowaną śmietanę, cebulę, ser i przyprawy. Mieszaj do momentu stopienia sera.
Brokuły umieść w rondelku z sosem i dokładnie je nim pokryj.
Każdy naleśnik faszeruj 1-2 łyżkami brokułów wyjętych z sosu. Zwijaj je w ruloniki i układaj w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Naleśniki z brokułami piecz przez 20 minut. Danie podawaj na ciepło, posypane tartym serem. Możesz je wcześniej także polać pozostałością sosu beszamelowego.