Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z ciecierzycy to jedne z moich ulubionych naleśników bezglutenowych. Są lekko orzechowe w smaku, puszyste oraz delikatne. Besan czyli mąka z ciecierzycy jest produktem o wysokiej zawartości białka. Ten makroskładnik to aż 20 % jej składu. Znajdziemy w niej także sporo błonnika, potasu oraz magnezu. Naleśniki świetnie smakują z lekkim nadzieniem serowym oraz świeżymi truskawkami. Takie połączenie składników doda nam mnóstwo dobrej energii! :)
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 312
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 54
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 41
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 312
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 54
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę z ciecierzycy i pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy wodę mineralną, olej oraz jajko i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy użyć także miksera). Powstałą masę odstawiamy na około 45 minut, aby mąka nabrała wody, a ciasto lekko zgęstniało. Po tym czasie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni naleśnikowej, którą dobrze nagrzewamy, a następnie smarujemy olejem przed wylaniem porcji ciasta. Naleśnik przewracamy na drugą stronę, gdy jego brzegi zaczną odchodzić od patelni, a na powierzchni powstaną małe pęcherzyki powietrza.
Ser biały dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, żółtko, esencję waniliową i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, które podajemy ze świeżymi truskawkami.
Aby całe naleśniki były ciepłe, przed podaniem warto delikatnie podsmażyć je na patelni lub podgrzać w piekarniku.