Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z ciecierzycy to jedne z moich ulubionych naleśników bezglutenowych. Są lekko orzechowe w smaku, puszyste oraz delikatne. Besan czyli mąka z ciecierzycy jest produktem o wysokiej zawartości białka. Ten makroskładnik to aż 20 % jej składu. Znajdziemy w niej także sporo błonnika, potasu oraz magnezu. Naleśniki świetnie smakują z lekkim nadzieniem serowym oraz świeżymi truskawkami. Takie połączenie składników doda nam mnóstwo dobrej energii! :)
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4442
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4442
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Składniki
Mąkę z ciecierzycy i pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy wodę mineralną, olej oraz jajko i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy użyć także miksera). Powstałą masę odstawiamy na około 45 minut, aby mąka nabrała wody, a ciasto lekko zgęstniało. Po tym czasie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni naleśnikowej, którą dobrze nagrzewamy, a następnie smarujemy olejem przed wylaniem porcji ciasta. Naleśnik przewracamy na drugą stronę, gdy jego brzegi zaczną odchodzić od patelni, a na powierzchni powstaną małe pęcherzyki powietrza.
Ser biały dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, żółtko, esencję waniliową i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, które podajemy ze świeżymi truskawkami.
Aby całe naleśniki były ciepłe, przed podaniem warto delikatnie podsmażyć je na patelni lub podgrzać w piekarniku.