Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z majonezem to dość nietypowa wersja klasycznych placków, które są uwielbiane przez wszystkich. Wyglądają niby tak samo, ale ich konsystencja jest znacznie ciekawsza, a smak – wspaniały i nieco inny. Przede wszystkim świetnie sprawdzą się do faszerowania. Są elastyczne i nie pękają. Bez trudu usmażysz nawet bardzo cienkie naleśniki o grubości papieru. Trzeba też wspomnieć, że do ich przygotowania nie używa się mleka, dzięki czemu mogą być bez obaw spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy lub białka mleka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i sól, a także majonez. Ubij składniki przez kilka minut za pomocą trzepaczki lub miksera. Masa powinna być pienista i puszysta. Wlej do mieszanki przegotowaną i ciepłą wodą. Natychmiast ponownie ubij do całkowitego połączenia składników.
Do miski przesiej mąkę małymi partami, za każdym razem mieszając do całkowitego jej wchłonięcia. W cieście nie powinno być żadnej grudki. Na koniec wlej olej i ponownie wymieszaj.
Patelnię rozgrzej. Posmaruj ją pędzlem z olejem. Wlewaj jednorazowo po 1 chochelce ciasta i równomiernie rozprowadź, przechylając patelnię na wszystkie strony. Smaż naleśniki z majonezem po 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Danie podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami – wytrawnymi lub słodkimi.