Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z mąki orkiszowej to zdrowsza alternatywa dla klasycznych placków mącznych, tak bardzo lubianych przez małych i dużych. Te delikatne naleśniki to wykwintna propozycja śniadaniowa lub deserowa, ceniona za lekko orzechowy smak i wyjątkową puszystość. Przygotowane są na bazie mleka, wody gazowanej oraz odrobiny wanilii, która dodaje subtelnie słodkiej nuty, dzięki czemu są doskonałe zarówno z owocami, konfiturami czy czekoladą. Bez wanilii sprawdzą się nawet z wytrawnymi dodatkami. Naleśniki te są bogate w wartości odżywcze, idealne dla osób świadomie wybierających składniki.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce wymieszaj mąkę orkiszową i sól.
W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i oliwę z oliwek. Jeśli chcesz użyć naleśników do dań wytrawnych, pomiń wanilię.
Dodaj suche składniki do mokrych i całość dobrze wymieszaj do połączenia w jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Naleśniki z mąki orkiszowej możesz podawać od razu po przygotowaniu, z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Możesz ich także użyć do faszerowania i przygotowywania krokietów.
Przechowuj naleśniki w lodówce, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 2 dni.