Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bomba kaloryczna - buuum i wybuchła! dlatego robię je latem, żeby potem wybiegać słodkie kalorie :) ok. 15-20 szt pulchnych nalesników
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mleko, jaja, mąkę mieszam w dużej misce. Nie dodaję ani soli, ani cukru. Mąka - węglowodany i w mleku jest laktoza, czyli też cukier, więc wystarczy. Trzepaczką lub mikserem. Mikser lepiej napowietrza, więc naleśniki są pulchne. Jeśli używam miksera, to używam też nakładki na miskę, bo chlapie strasznie :) Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewam mleka i mieszam.
Smażę naleśniki smarując patelnię masłem klarowanym przed każdym naleśnikiem. Lubię gdy są pulchne, miękkie, ale i chrupiące. Masło daje tę chrupkość.
Serek mascarpone miksuję z jogurtem i połową miodu. Smaruję wnętrze naleśnika serową masą - mniej więcej czubata łyżka na 1 szt naleśnika. Składam naleśnik na pół i jeszcze raz na pół - w ćwierćkoło :) i układam na talerzach.
Truskawki myję, kroję na połówki lub ćwiartki i mieszam z resztą miodu. Delikatnie, żeby zachowały kształt.
Napełniam szprycę cukierniczą połową masy - to taka opcja dla efektu wizualnego. Skrętasy z gęstej białej masy pięknie komponują się z czerwienią truskawek i zielenią mięty.
Na ułożone na talerzu naleśniki wyciskam szprycą "skrętasy" , aby danie było efektowne i trójwymiarowe :) Taka bomba kaloryczna musi mieć godny siebie wygląd: różne kształty, kolory, wielkości. Układam truskawki.
Myję świeżą miętę, rwę liście na kawałki i posypuję nimi danie. Gotowe!