Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i szpinakiem to propozycja dania dla całej rodziny. Naleśniki wspaniale smakują samodzielnie, choć możesz je też polać jogurtowo-koperkowym sosem.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 698
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 520
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 698
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 520
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj naleśniki. Ubij jajka ze szczyptą soli, zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz olej. Ciasto powinno być lejące i mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki.
Wyjmij miskę z ciastem, rozgrzej porządnie patelnię naleśnikową i łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na patelnię. Smaż z obydwu stron i odkładaj na talerz. Dodanie oleju do ciasta spowoduje, że nie musisz już wlewać tłuszczu na patelnię. Nic nie powinno ci się przypalać. Naleśniki będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj pieczarki oraz szpinak i smaż bez przykrycia, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wrzuć serki topione i rozmieszaj z farszem.
Rozkładaj naleśniki, smaruj gorącym farszem i posyp odrobiną startego, żółtego sera, aby ten się lekko rozpuścił. Złóż naleśniki do środka, w ruloniki lub koperty. Podawaj od razu gorące.