Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne!
głęboka miska, rózga, patelnia
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i dokładnie rozcieramy na gładką masę, dodając niewielką ilość mleka, dla uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy surowe żółtka, cukier i dowolny zapach. Dokładnie mieszamy. Jeżeli wybierzemy opcje z rodzynkami, to wcześniej trzeba przelać je wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy naleśnik smarujemy farszem z jednej strony, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulon. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim zwinięte naleśniki z każdej strony. Powinny być złocistego koloru i lekko chrupiące. Gorące wykładamy na półmisek i posypujemy odrobiną cynamonu.