Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 30314

Dodano:

Odsłon: 1030

Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku to jedne z moich ulubionych naleśników. Zawsze przypominają mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku :)

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 szklaka i 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 małe jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 500 g białego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z serem

Przygotowanie

  1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.

    * Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

    ** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).

    * Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.

    ** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

  3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  4. Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym.

    Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 grudnia 2021 Wygladaja pieknie. Bardzo lubie z nadzieniem serowym z lekka cytrynowa nutka. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2021 Naleśnikowa Klasyka, takie najbardziej lubię, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń