Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem i dżemem

Naleśniki z serem i dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 4739

Zapewne nie raz jedliście naleśniki z serem czy z dżemem. Można osobno, ale można też razem. Nadzienie dwuwarstwowe: dżem truskawkowy, ser biały ucierany ze śmietaną. Spróbujcie, bardzo fajne połączenie.

Składniki

  • naleśniki: mleko 1 szkl, woda mineralna gazowana 1 szkl, jajka 2 szt, mąka pszenna 20- 25 dkg, szczypta soli
  • farsz:
  • dżem truskawkowy po łyżce na naleśnika
  • ser biały (tłusty) 25 dkg
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • masło do obsmażenia naleśników
  • cukier puder do posypania naleśników lub śmietana 18% do polania naleśników + dżem truskawkowy
  • świeża mięta
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

    W garnuszku wymieszać ser biały z cukrem pudrem i śmietaną.

    Na każdego naleśnika nałożyć łyżkę dżemu truskawkowego, rozsmarować, następnie nałożyć łyżkę nadzienia.
    Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażać na maśle.
    Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną z kleksem truskawkowego dżemu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 listopada 2014 Wspaniałe i niezwykle smaczne naleśniki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 listopada 2014 Ładnie przygotowane , idealne są zapiekane lekko
chrupiące, wtedy sprawiają wrażenie dojrzałych .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń