Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Uwielbiam je w naleśnikach, dlatego dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z serem i jagodami w roli głównej. Naleśniki w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem mąki z soczewicy czerwonej - pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! Ciasto naleśnikowe jest miękkie, puszyste i delikatne w środku, a chrupiące na brzegach - gorąco polecam!
Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.
* Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.
Do miski przesiewamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.
Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.
Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle.
Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.
Pierogi wg przepisu z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na...
Odsłon: 7480
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1257
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 168
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 124
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 342
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1257
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 168
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 124
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 342
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Składniki
Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru. * Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.
Do miski przesiewamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.
Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców. Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle. Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wątróbka z cebulką
Dania główne
Krążki cukiniowe
Dania główne
Gryczaki z tartymi ziemniakami
Dania główne
Pstrąg łososiowy w sosie z młodymi warzywami
Wątróbka z cebulką
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Krążki cukiniowe
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 342