Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne naleśniki z serem i truskawkami: na obiad, na kolację, a może na deser, a i na śniadanie będą ok. U mnie naleśniki "schodzą" w oka mgnieniu. Czym bym je nie wypełniła to nikogo nie trzeba zapraszać do ich zjedzenia. Zaraz się zlatuje gromadka chętnych do spałaszowania. Sezon truskawkowy trwa, więc naleśniki z serem i truskawkami są już u nas tradycją w czerwcu. Na pewno je jeszcze powtórzę w tym sezonie.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 205
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 335
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 205
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 335
Składniki
Z ww składników przyrządzamy ciasto i smażymy cienkie placki naleśnikowe
Ser mielimy lub dokładnie rozgniatamy widelcem , dodajemy 2 jajka, cukier i aromat. Wszystko dokładnie ucieramy
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół, a jeśli są małe zostawiamy w całości
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy warstwę sera
Z jednej strony naleśnika układamy truskawki jedna za drugą i zwijamy naleśnik w rulonik
Na dużej patelni ( u mnie od razu na dwóch ) rozgrzewamy masło klarowane i układamy na nich naleśniki. Smażymy z dwóch stron na wolnym ogniu do delikatnego zezłocenia
Podajemy obsypane cukrem pudrem
Z tej ilości twarogu wychodzi ok 9-10 naleśników, więc jeśli potrzebujemy więcej naleśników to musimy zużyć 750 g sera i dodać 3 jajka i jeszcze dodatkową ilość cukru Ja pozostałe naleśniki smaruję jakimś dżemem, który akurat mam pod ręką i też podgrzewam na patelni i wychodzą też bardzo smaczne