Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bezmięne danie. Może być obiadowe.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 171
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 171
Składniki
Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Z tej porcji ciasta wychodzi 12 naleśników. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pokrojony drobno czosnek. Dodać na patelnię pokrojone w kostkę papryki. Pozbawione wcześniej gniazd nasiennych. Mieszać. Teraz marchewki i seler starte na tarce do warzyw. Dusić na wolnym ogniu. Dodać liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowane. Zalać całość szklanką wrzątku. Dusić do miękkości warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, słodką paprykę, pieprz młotkowany, przyprawę staropolską i sól do smaku. Na koniec dodać płatki owsiane jeśli masa jest bardzo wilgotna. Jeśli nie, to płatki można pominąć. Masa nie powinna ociekać płynem. Na każdy naleśnik nakładać porcję warzyw i składać w kopertę lub tak jak krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki przykryć sosem z ketchupu, śmietany i sera żółtego. Na wierzchu można poukładać małe pomidorki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 min. Podawać ciepłe udekorowane pomidorkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego