Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-06-2019
Jest to efekt jednego z moich eksperymentów z tofu. Nieraz podejmowałam się prób odczarowania tego podobno bardzo wdzięcznego produktu i efekty zazwyczaj były bardzo marne, budzące jedynie odruch wymiotny. Teraz jednak pokroiłam tofu na małe kawałki i marynowałam je niemal dobę, a efekt jest niesamowity. Podejrzewam, że gdyby ktoś nie wiedział, że w tym naleśniku nie ma kurczaka, tylko tofu - nawet by nie zauważył. Farsz w większości składa się z warzyw, a tofu pachnie jak kurczak, więc... :) Jest to naprawdę świetny pomysł na szybki piątkowy (i nie tylko piątkowy) obiad, który naprawdę nie wymaga wiele wysiłku ani poświęconego czasu, w zasadzie tyle co potrzeba na usmażenie naleśników i pokrojenie warzyw. Na upartego sos można użyć gotowy, ze sklepu, co jeszcze bardziej skróci nam czas przygotowania takiego obiadu, ja jednak robię własny sos, tym razem w wersji bardzo light ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9932
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2573
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1703
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 636
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3819
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9932
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2573
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1703
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 636
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3819
Składniki
Tofu kroimy w mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w słupki ok.0,5x2cm ;) wrzucamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy kilka łyżek oleju i przyprawę kebab-gyros. Starannie mieszamy i odstawiamy na noc i jeszcze z kawałek dnia ;) W międzyczasie potrząsamy pojemnikiem, aby tofu równo pokryło się przyprawami i było smaczne, a nie to-fu :))) Smażymy dość mocno na nieprzywierającej patelni, można użyć do smażenia odrobinę oleju. Można w trakcie smażenia posypać lekko pieprzem.
Smażymy naleśniki - jakie uważamy za stosowne. U mnie były z jajeczkiem. W wersji wegańskiej pomijamy jajko, a mleko dajemy roślinne.
Przygotowujemy sos, mieszając po prostu wszystkie składniki.
Zawijamy naleśniki: na naleśnik wykładamy małą garść kapusty pekińskiej, plasterki ogórka, kawałki pokrojonej papryki i pomidora. Na wierzch kładziemy usmażone tofu i polewamy sosem. Zwijamy jak krokieta albo tortillę. Pamiętaj, by nie napychać naleśnika na maksa, bo może popękać i cały urok dania szlag trafi, a byłoby trochę szkoda :)) Gotowe naleśniki obsmażamy na patelni grillowej lub grzejemy w opiekaczu, jak normalnego kebaba ;)
Podajemy na gorąco z jakąś surówką lub jako samodzielne danie. Smacznego!!!!