Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pożywne danie z naleśnikami w roli głównej :) Zapiekane pod beszamelem z ser i szpinakiem to danie, które zasmakuje chyba każdemu :)
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 217
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 221
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5170
...ale pyszny.
Odsłon: 777
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 116
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 217
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 221
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5170
...ale pyszny.
Odsłon: 777
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 116
Składniki
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.