Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to jeden z wytrawnych wariantów uwielbianego przez wszystkich dania. Możesz zaserwować je z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6687
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241348
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2423
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6687
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241348
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2423
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Składniki
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe – tak, aby nie pozostały w nim grudki mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Wyreguluj ją ilością wody. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny.
Oczyść filety z kurczaka z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki i pozostaw na chwilę w marynacie z 2 łyżek oliwy, rozgniecionego ząbka czosnku, odrobiny soli i pieprzu.
Posiekaj liście szpinaku. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Ser pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy kurczaka. Po chwili dodaj na patelnię szpinak. Wymieszaj. Smaż chwilę na wolnym ogniu. Połącz z czosnkiem, serem i śmietaną. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Usmaż dość cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej masłem klarowanym patelni naleśnikowej (patelni nie musisz natłuszczać po usmażeniu każdego naleśnika – wystarczy co 2-3 sztuki). Z tej ilości ciasta uzyskasz około 12-14 naleśników.
Gotowe naleśniki wypełnij farszem i zawiń tak, jak krokiety. Przed podaniem obsmaż z każdej strony przez kilka minut na lekko natłuszczonej patelni lub wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.