Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję jarską zapiekankę naleśnikową z farszem pieczarkowo- porowym. Pyszna, chrupiąca, aromatyczna, sycąca. Same zalety :) W zimie tego typu dania sprawdzają się idealnie.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 79
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2620
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1519
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 79
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2620
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1519
Składniki
Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju. Naleśniki z kurkumą mają śliczny, intensywny żółty kolor, czego być może mój aparat nie uchwycił. Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników (dość dużych).
Jeżeli mamy usmażone naleśniki, zabieramy się za farsz. Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki i czosnek, podsmażać przez chwilę. Umytego pora pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do pieczarek. Warzywa doprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną 100 ml wody, dusić do momentu jej odparowania. W czasie, gdy warzywa nam się duszą, na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser. Jeżeli woda z pieczarek odparowała, zabieramy się za czynności końcowe.
Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układamy folię aluminiową, na niej kładziemy naleśnika, następnie trochę farszu grzybowego i żółtego sera. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, dajemy drugą porcje farszu i sera. Czynność powtarzamy do wykończenia produktów. Ostatni naleśnik powinien być posypany wyłącznie serem. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika, pieczemy około 30 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem.
Smacznego.