Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję jarską zapiekankę naleśnikową z farszem pieczarkowo- porowym. Pyszna, chrupiąca, aromatyczna, sycąca. Same zalety :) W zimie tego typu dania sprawdzają się idealnie.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 262
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 262
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Składniki
Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju. Naleśniki z kurkumą mają śliczny, intensywny żółty kolor, czego być może mój aparat nie uchwycił. Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników (dość dużych).
Jeżeli mamy usmażone naleśniki, zabieramy się za farsz. Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki i czosnek, podsmażać przez chwilę. Umytego pora pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do pieczarek. Warzywa doprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną 100 ml wody, dusić do momentu jej odparowania. W czasie, gdy warzywa nam się duszą, na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser. Jeżeli woda z pieczarek odparowała, zabieramy się za czynności końcowe.
Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układamy folię aluminiową, na niej kładziemy naleśnika, następnie trochę farszu grzybowego i żółtego sera. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, dajemy drugą porcje farszu i sera. Czynność powtarzamy do wykończenia produktów. Ostatni naleśnik powinien być posypany wyłącznie serem. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika, pieczemy około 30 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem.
Smacznego.