Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy z miodem i imbirem to doskonały sposób na rozgrzanie organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Pigwy są bardzo bogatym źródłem witaminy C – wzmacniają odporność. Imbir hamuje stany zapalne, a miód jest prawdziwym pogromcą bakterii i wirusów. Sposób na przygotowanie tej nalewki jest banalnie prosty. Wystarczy jedynie odrobina cierpliwości, bo czas oczekiwania na degustację jest naprawdę długi. Warto jednak poczekać!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Owoce umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na małe kawałki. Pigwy włóż do dużego słoja. Wlej do niego oba rodzaje alkoholu. Imbir obierz i bardzo drobno posiekaj. Słój przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach przelej płyn przez gazę. Alkohol zlej do osobnego naczynia, owoce pigwy wrzuć z powrotem do słoja. Owoce zasyp cukrem i odstaw je na 3-4 dni. Potrząsaj nimi codziennie.
Ponownie odsącz owoce na gazie, a otrzymany płyn przenieś do odlanego wcześniej alkoholu. Dodaj miód i dobrze wymieszaj. Nalewkę z pigwy z miodem i imbirem odstaw w chłodne, ciemne i suche miejsce na kilka miesięcy.