Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie to wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający trunek, który świetnie sprawdza się solo w zimowe wieczory, ale jest też wspaniałym dodatkiem do mięsnych dań. Znakomicie podkreśla smak sosów czy bigosu. Przygotowanie nalewki śliwkowej jest bardzo proste i mało czasochłonne, choć – jak to z każdą nalewką bywa – trzeba cierpliwie poczekać na efekty. Zdecydowanie warto!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22594
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 216
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 168
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22594
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 216
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 168
Składniki
Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Śliwki mogą, a nawet powinny być bardzo dojrzałe (miękkie, z pomarszczoną skórką). Uważne jednak oddziel od reszty te nadpsute. Ostatecznie powinien ci zostać około 1 kg owoców.
Śliwki ułóż w dużym, staranni umytym słoju (o pojemności około 2-3 l). Każdą warstwę śliwek przysyp porcją cukru i kawałkami pokruszonej kory cynamonu. Rozłóż też równomiernie goździki. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wsuń pomiędzy śliwki.
Odstaw zakręcony słój ze śliwkami w ciepłe miejsce na dwie doby. W tym czasie śliwki puszczą sok.
Dolej do słoja spirytus rozcieńczony wodą i odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsaj słojem, by wymieszać składniki.
Po 4 tygodniach przefiltruj nalewkę (np. przez gazę) i przelej do butelki. Ponownie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Przechowuj tam nalewkę co najmniej 4-5 miesięcy. Im dłużej postoi, tym głębszego nabierze smaku.