Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie to wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający trunek, który świetnie sprawdza się solo w zimowe wieczory, ale jest też wspaniałym dodatkiem do mięsnych dań. Znakomicie podkreśla smak sosów czy bigosu. Przygotowanie nalewki śliwkowej jest bardzo proste i mało czasochłonne, choć – jak to z każdą nalewką bywa – trzeba cierpliwie poczekać na efekty. Zdecydowanie warto!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 258
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 982
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 541
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 766
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 258
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 982
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 541
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 766
Składniki
Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Śliwki mogą, a nawet powinny być bardzo dojrzałe (miękkie, z pomarszczoną skórką). Uważne jednak oddziel od reszty te nadpsute. Ostatecznie powinien ci zostać około 1 kg owoców.
Śliwki ułóż w dużym, staranni umytym słoju (o pojemności około 2-3 l). Każdą warstwę śliwek przysyp porcją cukru i kawałkami pokruszonej kory cynamonu. Rozłóż też równomiernie goździki. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wsuń pomiędzy śliwki.
Odstaw zakręcony słój ze śliwkami w ciepłe miejsce na dwie doby. W tym czasie śliwki puszczą sok.
Dolej do słoja spirytus rozcieńczony wodą i odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsaj słojem, by wymieszać składniki.
Po 4 tygodniach przefiltruj nalewkę (np. przez gazę) i przelej do butelki. Ponownie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Przechowuj tam nalewkę co najmniej 4-5 miesięcy. Im dłużej postoi, tym głębszego nabierze smaku.