Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie to wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający trunek, który świetnie sprawdza się solo w zimowe wieczory, ale jest też wspaniałym dodatkiem do mięsnych dań. Znakomicie podkreśla smak sosów czy bigosu. Przygotowanie nalewki śliwkowej jest bardzo proste i mało czasochłonne, choć – jak to z każdą nalewką bywa – trzeba cierpliwie poczekać na efekty. Zdecydowanie warto!
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 1973
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3025
Dzisiaj zapraszam na łódeczki z tortilli wypełnione nadzieniem z krewetek, pa...
Odsłon: 53
Soczyste, aromatyczne, nadają się na obiad, przystawkę, można je zjeść na cie...
Odsłon: 398
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 279
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3025
Dzisiaj zapraszam na łódeczki z tortilli wypełnione nadzieniem z krewetek, pa...
Odsłon: 53
Soczyste, aromatyczne, nadają się na obiad, przystawkę, można je zjeść na cie...
Odsłon: 398
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 279
Składniki
Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Śliwki mogą, a nawet powinny być bardzo dojrzałe (miękkie, z pomarszczoną skórką). Uważne jednak oddziel od reszty te nadpsute. Ostatecznie powinien ci zostać około 1 kg owoców.
Śliwki ułóż w dużym, staranni umytym słoju (o pojemności około 2-3 l). Każdą warstwę śliwek przysyp porcją cukru i kawałkami pokruszonej kory cynamonu. Rozłóż też równomiernie goździki. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wsuń pomiędzy śliwki.
Odstaw zakręcony słój ze śliwkami w ciepłe miejsce na dwie doby. W tym czasie śliwki puszczą sok.
Dolej do słoja spirytus rozcieńczony wodą i odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsaj słojem, by wymieszać składniki.
Po 4 tygodniach przefiltruj nalewkę (np. przez gazę) i przelej do butelki. Ponownie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Przechowuj tam nalewkę co najmniej 4-5 miesięcy. Im dłużej postoi, tym głębszego nabierze smaku.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Dania główne
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Dania główne
Hamburger wołowy domowy
Dania główne
Kotleciki ziemniaczano-brokułowe
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje...
Odsłon: 41
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Mehari zushi ( co oznacza otwarte oko) to de facto rodzaj sushi pochodzące z...
Odsłon: 67