Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, cieńka i robiona na sposób receptury włoskiej od przyjaciela z włoch. Pieczona w piekarniku, nie na kamieniu, wydaje mi się, że nie ustępuje oryginałowi włoskiemu, a może nawet jest lepsza.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 53
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31217
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 388
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1490
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 53
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31217
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 388
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1490
Składniki
Ciasto zarobiamy na ok. 1-2 godz. przed wykonaniem. Drożdże pokruszymy do miski, zalewamy ciepłą wodą (ok. 35°C) z dodatkiem szczypty cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy do powstania rozczynu. Rozczyn musi 2 krotnie zwiększyć swoją objętość. Nastepnie przesiewamy do odpowiedniej wielkości miski mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, sól, wodę, olej i wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy na 2 części, każdą część rozciągamy na cieńki placek wykładając nim formę. Na to pasata (sos) w/g uznania. Ja daję przecier pomidorowy, czosnek, bazylię, chili, szynkę, na to mozzarella. Pózniej cebulkę, oliwki i kto co lubi. Obłożenie pizzy jest dla każdego dowolne w/g swoich smaków. Najlepiej wypróbować. Piec w nagrzanym piekarniku 230°C góra/dół, przez ok. 15-20 min. Uwagi: z tej porcji wychodzą 2 pizze. Po wyjęciu jeszcze gorącą podawać z polaną oliwą czosnkową lub chili jeżeli lubimy na ostro.