Do góry

Dania główne Przepis na:

Niedzielne wzbogacone ziemniaki do obiadu

Niedzielne wzbogacone ziemniaki do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 15718

Dodano:

Odsłon: 239

Ziemniaki z suszonymi pomidorami i kaparami. W sam raz na niedzielny obiad. U mnie z obowiązkowym kotletem schabowym :)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • kapary 4-6 łyżeczek
  • suszone pomidory 4 łyżeczki ( ok.8 kawałków, połówek )
  • ew. natka pietruszki do posypania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Niedzielne wzbogacone ziemniaki do obiadu

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory siekamy a kapary osączamy z zalewy.
    Ziemniaki obieramy i płuczemy.
    W garnku gotujemy ok. 2,5 litra wody z 1-1,5 łyżeczki soli.
    Ostrożnie wkładamy ziemniaki.
    Przykrywamy pokrywką, gotujemy na umiarkowanym ogniu około 20-30 minut.
    Sprawdzamy ostro zakończonym nożem, czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli wchodzi gładko, to znak, że czas odcedzać ziemniaki.
    Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem.
    Potem stawiamy na gazie bez pokrywki, dodajemy kapary i pomidory, mieszamy.
    Pozwalamy by odparowała woda z dna garnka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października Dobrze, że u mnie jeszcze przed obiadem, bo to jest fajny pomysł :) Co prawda bedą dziś ... rybki, ale takie ziemniaczki też idealnie bedą pasowac :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń