Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny rosół nie koniecznie musi być podany z makaronem. Mogą to być pierożki pielmieni. Moje troszkę różniące się od tych ukraińskich, ale też pyszne.
Farsz - Mięso z indyka wymieszać z cebulką drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej, wodę i sól.
Ciasto na pierogi - Z maki i wody z dodatkiem oleju rzepakowego zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na ok 20 min.
Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać rożki. Tak jak uszka. Można zrobić ozdobne falbanki.
Gotować porcjami w osolonej wodzie.
Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą najlepiej pomieszać drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.
Wyławiać łyżką cedzakową.
Serwować w rosole.
Rosół - Mięso oczyścić, delikatnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimna wodą. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać pieprz czarny w ziarnach i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5-2 godziny.
Na głęboki talerz kłaść po kilka pierożków i zalewać gorącym rosołem Dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Zajadać ze smakiem.
Smacznego
Przepis dnia
Smażone ziemniaczki - super przekąska, można podawać również do mięs i sałatek.
Odsłon: 43008
Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/,...
Odsłon: 13490
Pielmieni to małe pierożki z farszem z surowego mięsa. Danie kuchni ukraiński...
Odsłon: 5016
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1463
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 150
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 330
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 122
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1463
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 150
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 330
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 122
Składniki
Farsz - Mięso z indyka wymieszać z cebulką drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej, wodę i sól. Ciasto na pierogi - Z maki i wody z dodatkiem oleju rzepakowego zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na ok 20 min. Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać rożki. Tak jak uszka. Można zrobić ozdobne falbanki. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą najlepiej pomieszać drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową. Serwować w rosole.
Rosół - Mięso oczyścić, delikatnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimna wodą. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać pieprz czarny w ziarnach i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5-2 godziny.
Na głęboki talerz kłaść po kilka pierożków i zalewać gorącym rosołem Dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Zajadać ze smakiem. Smacznego
Przepisy Dania główne
Dania główne
Udka w porach i pomidorach
Dania główne
Żeberka w porach i pomidorach
Dania główne
Żeberka z sosem, kopytka i surówka z kiszonej kapusty.
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Udka w porach i pomidorach
Pyszne udka kurczaka w pomidorach i porach, aromatyczny smak!
Odsłon: 2
Żeberka w porach i pomidorach
Pyszne i smaczne żeberka, to jedno z moich najlepszych dań. Robi się je szybk...
Odsłon: 5