Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny rosół nie koniecznie musi być podany z makaronem. Mogą to być pierożki pielmieni. Moje troszkę różniące się od tych ukraińskich, ale też pyszne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Składniki
Farsz - Mięso z indyka wymieszać z cebulką drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej, wodę i sól. Ciasto na pierogi - Z maki i wody z dodatkiem oleju rzepakowego zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na ok 20 min. Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać rożki. Tak jak uszka. Można zrobić ozdobne falbanki. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą najlepiej pomieszać drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową. Serwować w rosole.
Rosół - Mięso oczyścić, delikatnie umyć i włożyć do garnka. Zalać zimna wodą. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać pieprz czarny w ziarnach i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5-2 godziny.
Na głęboki talerz kłaść po kilka pierożków i zalewać gorącym rosołem Dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Zajadać ze smakiem. Smacznego